Windows 8, een expeditie

04/05/2012, 14:00

Windows 8, de opkomende update van Windows 7, is al een tijdje te downloaden als een officiële download op de Microsoft.com website. Hiermee kan je het nieuwe besturingssysteem grondig testen om het alvast eens te verkennen voor het eigenlijk uitgebracht is. Voor Windows 8 Consumer Preview te downloaden heb je enkel een Microsoft Account nodig (dat je tijdens de installatie kan aanmaken) en een lege DVD of virtualiseringssoftware zoals bijvoorbeeld Virtualbox.

Ik heb een volledige walktrough gemaakt met screenshots van alle veranderingen die je zeker opmerkt en het installatieproces.

De installatie

Nadat je de Windows 8 DVD in de CD-drive van je computer hebt geplaatst (of het bestand gemount hebt op een virtuele machine) verschijnt er een zwart scherm met in het midden een logo voor Windows 8. Het gaat hier om een vis op een blauwe achtergrond en meermaals het cijfer acht in verwerkt. Nadat het opstarten van de DVD voltooid is kom je meteen in het installatiescherm waar je taal-, datumformaat- en toetsenbordinstellingen mee kunt bewerken. Je kan de Consumer Preview downloaden voor Engels, Chinees, Frans, Duits en in het Japans. Vervolgens klik je op "Next" en daarna op "Install Now".

De installatie zal vervolgens starten en er zal voor een productcode gevraagd worden. Deze kan je vinden op de downloadwebsite. Daarna verloopt de installatie bijna hetzelfde als bij Windows 7: er wordt gevraagd om akkoord te gaan met de licentievoorwaarden en of je wilt upgraden of opnieuw wilt installeren. Daarna wordt er gevraagd op welke partitie op welke harde schijf je Windows 8 wilt installeren. Daarna begint de installatie.

De computer zal vervolgens twee maal herstarten voor enkele wijzigingen aan te brengen voor de installatie, tot je tot de eigenlijke installatie komt. Of eerder de configuratie.
De eerste stap is voor je computer een naam te geven, zodat hij duidelijk zichtbaar is in thuis- of werknetwerken maar ook voor de kleur van Windows aan te passen (die meteen aanpast). Daarna kan je een heel scala aan veiligheids- en privacyinstellingen aanpassen.

Een van de laatste stappen is het aanmelden met een Microsoft Account. Als je reeds een account hebt kan je hiermee inloggen. Anders kan je een gebruiker aanmaken bij Microsoft vanuit de installatie.

Nadat alle instellingen opgeslagen zijn begint Windows met het laden van je profiel op je zonet geïnstalleerde Windows 8 computer.
Vervolgens zal het gloednieuwe Windows Metro scherm verschijnen. Dit is het nieuwe startpaneel van Windows 8 waar je tal van apps kunt starten of de vertrouwde desktop versie mee kunt openen. Via de Metro Interface heb je meteen toegang tot alles van je computer. Alle apps voor Metro zijn in full screen en je kan zonder andere vensters dingen opzoeken op Bing Maps.

De vernieuwingen aan de standaard desktop

Het eerste dat mij opviel toen ik de Desktop opstarte was dat de bekende startknop verdwenen was. Je kan vanaf nu alleen nog maar op de windows-toets op je toetsenbord klikken of je muis in de linkerbenedenhoek houden om zo de Metro Interface te openen. Even Explorer opstarten dacht ik, en ik zag meteen dat de Ribbon van onder andere Microsoft Office en Microsoft Paint (op Windows 7) nu ook geïntegreerd is in Windows Explorer.

Een van de nieuwigheden die mij vanaf het begin van Windows 8 al fascineerde was de vernieuwde interface voor bestandsoverdrachten. Alle overdrachten worden vanaf nu in één venster bijgehouden en je kan ze handmatig pauzeren en terug laten starten zodat belangrijke overdrachten bijvoorbeeld meer prioriteit krijgen. Ook kan je op de knop "More details" drukken voor een uitgebreidere weergave en ook een mooie grafiek over de schrijfsnelheid.

Apps en de Microsoft Store

Ik heb enkele apps geprobeerd die standaard al bij Windows 8 bijgeleverd werden. De meeste hiervan openden vrij snel maar sommige hadden eerst problemen met mijn internetverbinding en konden na deze fout wel probleemloos terug opnieuw verbinden. De weerapplicatie is vrij handig, je kan een uitgebreid overzicht bekijken in de applicatie zelf maar je kan deze informatie ook bekijken in de Metro Interface. Echter kan je momenteel alleen nog maar de temperatuur in Fahrenheit bekijken. 55° celcius lijkt mij vrij warm hier in België.
Apps installeren en updaten kan dan weer via de Microsoft Store. Momenteel is de collectie nog niet heel groot maar deze zal zeker nog uitbreiden, zeker als Windows 8 eindelijk in de winkels ligt. Verder houdt de Store ook bij welke apps geüpdate moeten worden en je kan ze allemaal in 2 maal klikken updaten.

Een ergernis die ik wel heb met apps is dat je ze ook kan instellen om te openen met een bestandsextensie. Bijvoorbeeld afbeeldingen. Als je dus dubbelklikt op de afbeelding verlaat je de Desktop-modus en ga je naar een fullscreen fotoviewer app van de Metro Interface. Dit is slechts een instelling aanpassen maar je verwacht niet dat als je eenmaal in de desktop-modus ziet je deze verlaat voor een afbeelding te zien.

Het vergrendelscherm

Bij Windows 8 is er een nieuw vergrendelscherm aanwezig. Je kan je gebruikersaccount vergrendelen in de Metro Interface maar je kan ook gebruik maken van de WIN+L sneltoets. Als je wilt ontgrendelen is het echter niet meer zo dat je even met je muis moet bewegen en dan snel het wachtwoord moet intypen. Je moet eerst het venster naar boven wegschuiven om daarna in te loggen. De huidige interface voor je gebruiker te ontgrendelen is vrij simpel.

Programma's installeren

Programma's installeren op Windows 8 gaat net hetzelfde als op eerdere versies van Windows. Je download een installatiebestand op internet, of je steekt de CD of DVD in de CD Drive. Aangezien het oude startmenu niet meer aanwezig is krijgen programma's een plaatsje in de Metro Interface, helemaal achteraan.
Een zeker positieve verandering is hoe Windows 8 omspringt met nieuwe programma's en hoe hij ze moet koppelen als er meerdere programma's hiervoor aanwezig zijn. De standaard webbrowser is nog altijd Internet Explorer maar als je een andere webbrowser zoals bijvoorbeeld Google Chrome of Mozilla Firefox installeert krijg je in een Metro-achtige Interface rechtsboven de vraag welke webbrowser standaard moet worden.
Ik heb dit laatste nog niet getest met alle programma's, maar dit zorgt er voor dat je controle hebt over deze optie na het installeren van een nieuwe webbrowser.

Programma's opstarten

Je kan programma's opstarten door op het icoontje te klikken op het bureaublad, als je deze optie geselecteerd hebt, of door ze te zoeken in je Metro Interface. Wil je echter snel bepaalde programma's opstarten of een bepaald onderdeel openen volstaat het om op de Windows-toets op je toetsenbord te klikken en de naam van het programma in te typen. Ook kan je zoeken in bepaalde categorieën bijvoorbeeld zoeken tussen programma's, instellingen of bestanden.

Windows 8 afsluiten

Het klinkt misschien vrij vreemd. Maar het afsluiten van Windows 8 lijkt toch beter verstopt dan je eerst zou denken. Aangezien de vertrouwde optie in het start menu niet meer werkt moet je je muis eerst plaatsen in de rechteronderhoek. Daarbij komen er rechts een reeks icoontjes. Klik op het meeste onderste icoontje voor systeeminstellingen op te starten. Vervolgens komt er een zijbalk (zie afbeelding hier links) met snelkoppelingen naar belangrijke elementen voor je computer mee te beheren, maar ook voor af te sluiten.

Mijn opinie over Windows 8

Windows 8 heeft een hele reeks aanpassingen en verbeteringen. Zo vind ik het vernieuwde bestandsoverdrachtvenster een van de betere aanpassingen. Eerst was ik een hater van de Metro Interface maar deze blijkt nog vrij goed mee te vallen. Zeker voor alledaagse taken zoals even surfen, mail nakijken,... Voor technische gebruikers, zoals mijzelf, vrees ik dat Windows 8 heel wat features van plaatst doet veranderen dat het even langer kan duren.
Het verdwijnen van de starttoets vind ik dan weer een vreemde zet van Microsoft.
Windows 8 gaat de hele manier waarop je werkt met een computer veranderen: zowel positief, als negatief. Zeker voor oudere mensen vrees ik dat als ze een nieuwe computer aankopen, of upgraden naar Windows 8, ze alles opnieuw moeten ontdekken.

De aanpassingen aan de interface zijn dan weer verbeterd, heel wat dingen zijn minimalistischer geworden (maar dat kan ook tijdelijk zijn) en de grafische stijl oogt meer modern aan. Over de snelheid kan ik weinig zeggen en deze zal ongeveer hetzelfde zijn als Windows 7.

De vernieuwde Metro UI geeft echter mij wel de mening dat Microsoft het verschil tussen een computer en een tablet niet meer kent. Zo werkt de Metro Interface prima op een tablet, maar voor gewone desktopgebruikers is het overbodig.

Upgraden? Ik zou zeggen: niet meteen. Ik ga proberen zo lang mogelijk bij Windows 7 te blijven voor ik Windows 8 definitief gebruik. Heel wat snelle dingen zijn verdwenen alhoewel de aanpassingen dan wel snel werken.

Reacties op 'Windows 8, een expeditie'

[Laat een reactie achter]

#1 Jolie schreef op 06/05/2012 om 09:46:
Mooie blog, maar als ik het goed begrijp moet je een tweede partitie aanmaken om daar windows 8 op te runnen, wil je het veilig kunnen verwijderen zonder files te verliezen en als je windows 7 niet kwijt wilt.

Ook zou het leuk zijn als je toevoegt hoe je windows 8 weer wegkrijgt.
#2 Bjarno schreef op 06/05/2012 om 12:54:
Windows 8 installeren op een tweede partitie naast Windows 7 die je daarna kunt verwijderen is inderdaad het beste, op virtualiseren na als je het gewoon wilt ontdekken. Dit is trouwens geen tutorial, maar bespreking van wat er allemaal nieuw en veranderd is.
#3 Wouter schreef op 12/06/2012 om 14:39:
Bullshit deze versie. Echt bullshit. De nieuwe stijl die Microsoft hanteert, duidt op een slecht team van designers. Minimalisme is goed en sexy, maar dit is echt te minimalistisch. Vrijwel alle afbeeldingen bestaan uit enkele lijnen met een effen kleur opgevuld. Of pak dat scherm waarin staat "how do you want to open web pages". Dat is verdomme een wit vakje met een zwarte rand, waarin de kleuren nog ontzettend vloeken ook!
#4 Norbert schreef op 24/06/2012 om 09:29:
Spijtig voor de minder handige pc-gebruikers die lessen heben moeten volgen om enigsinds een beetje overweg te kunnen met Windows (95-98-2000-XP-Vista of W7) Ze kunnen opnieuw naar school.
#5 Bjarno schreef op 24/06/2012 om 10:39:
@ Norbert:
Je hebt inderdaad een punt dat de minder handige pc-gebruikers terug vanaf nul moeten beginnen. Microsoft heeft aangekondigd dat ze een "tutorial" gaan maken als je Windows 8 opstart zodat iedereen weet hoe Metro werkt. Maar als je gewoon bent om met de huidige interface te werken zal het zeker een overstap zijn.
#6 Ilse schreef op 06/01/2013 om 20:00:
Als ik mijn computer opstart, kom ik in het vergrendelscherm. Ik kan niets meer doen? Heb al alle toetsencombinaties geprobeerd. Wie kan mij helpen?
#7 Bjarno schreef op 07/01/2013 om 18:33:
@6:
Het is al een tijdje geleden sinds ik nog Windows 8 gebruikt heb. Ik vermoed dat je de muis naar boven moet bewegen met een sleepbeweging = klikken, naar boven slepen om dan het inlogscherm te zien. Als dit niet werkt probeer dan hulp te vragen op een forum.


Jouw mening telt!

Jouw naam:


Jouw reactie:


Veiligheidscode:
Captcha