Bjarno Oeyen

Blog

Bjarno.be is vanaf nu toegankelijk met https!

Eens wat meta-nieuws over mijn website. Vanaf nu is Bjarno.be beschikbaar via https door middel van een SSL-certificaat. Je moet hier helemaal niets voor doen, zelfs al klik je op een link dat naar de http-versie gaat, wordt je automatisch doorgestuurd. Dus als je dit bericht kan lezen, dan zit je waarschijnlijk al gewoon veilig te surfen.

In principe heeft deze website niet echt een SSL-certificaat nodig. De enige formulieren die op deze website opstaan zijn namelijk reactieformulieren, geen inlogformulieren, geen bankgegevens. Maar zo'n groen slotje bovenaan staat steeds mooi.

Lees verder

De tegenstelling tussen Open Science en Privacy

Ik heb op mijn blog al eens en keer gepraat over Open Science en Open Data, maar tijd om een stapje verder te gaan...

Naast het opleidingsonderdeel "Redelijk Eigenzinnig" was ik vorig semester ook ingeschreven voor "Privacy, veiligheid en eigendom op het internet", en als opdracht daarvoor moest er een presentatie gegeven worden die iets te maken had met privacy, veiligheid en eigendom in de moderne samenleving. Mijn verhaal gaat misschien niet over internet, maar het is zeker ook van toepassing in een genetwerkte opstelling van wetenschap.

Lees verder

Hoe kan je geautomatiseerde e-mails uit je inbox weghouden door middel van Captchas, public key signing en wat APIs

Abstract

Door gebruik te maken van Captchas, APIs en een aangepaste vorm van Public Key Crytography (alleen Signing) kan geautomatiseerde spam volledig verdwijnen, zonder dat automatische notificatieberichten niet meer mogelijk zijn, en zonder dat er voor elke e-mail geverifie√ęrd moet worden of deze afkomstig is van een mens. In deze uitleg stel ik een systeem voor hoe verschillende mailservers elkaar kunnen vertrouwen, en hoe gebruikers kunnen bewijzen dat ze een persoon zijn, en geen computer, met rekening te houden van technologische problemen en gebruikersgemak. Ook is er een uitleg hoe Captchas door mensen opgelost kunnen worden voor rogue redenen.

Lees verder

De invloed van Open Data op de privacy en waarom Open Science ook vrij moet zijn...

Oorspronkelijk had ik dit hele artikel geschreven voor een blogbericht op de blog van Redelijk Eigenzinnig (http://blog.redelijkeigenzinnig.be/). Maar nadat ik dit geschreven had, en meermaals nagekeken en herwerkt, las ik dat deze maximaal ongeveer 400 woorden mocht zijn. Daarom dat ik een herwerkte versie heb geschreven die ook gepubliceerd is op de blog van Redelijk Eigenzinnig. Hieronder staat mijn originele (lange) versie.

Als je niet volledig mee bent dan helpt het misschien om de lezing te bekijken en het artikel over het debat te lezen. Tussen deze twee is ook een intervisiemoment geweest om in een team de lezing en het onderwerp van Duurzame Wetenschap te bespreken.

Lees verder

A* + Minecraft = ?

Ik speel al een heel lang tijdje Minecraft (als je nog de oude tijden van alpha kent, ja, uit die generatie kom ik, als je het niet kent, ja, zo oud ben ik). De laatste paar maanden draai ik ook mijn eigen privéserver om met enkele vrienden op te spelen. We bouwen al een hele grote tijd aan een gigantische stad. Maar heel dicht bij mijn stad (of moet ik zeggen: onze stad, aangezien ik deze stad met mijn vriendin deel) bij een andere stad lag was er wel nood aan een openbaar vervoersysteem... Dat was in het begin.

We bouwden een treinspoor op een gigantische brug: twee sporen om tweerichtingsverkeer toe te laten (we willen niet dat er carts botsen), en aan elke kunt maken we een stationshalletje (in een berg) met een grenscontrole, de ene al wat uitgebreider dan de andere.

Lees verder

Volgende pagina >